Доведено вплив цукру на стимуляцію зростання пухлин. Дослідження
Доведено вплив цукру на стимуляцію зростання пухлин. Дослідження

У дослідженні бельгійських вчених продемонстровано зв’язок між споживанням цукру та агресивним пухлинним ростом

Група молекулярних біологів з Бельгії провели дев’ятирічне дослідження для з’ясування впливу споживання цукру на стимуляцію зростання пухлин. Результати спостережень нещодавно опубліковано у журналі Nature Communications.

У трактуванні результатів дослідники пояснюють відмінності енергетичного обміну непухлинних та пухлинних клітин. Перші, отримують енергію аеробним шляхом, який пов’язаний із споживанням кисню та вивільненням діоксиду вуглецю.

Пухлинні ж клітини можуть отримувати енергію шляхом прямої ферментації цукру. Енергетична продукція у цьому випадку менша ніж при типових біохімічних реакціях. Цей феномен носить назву ефект Варбурга.

Автори дослідження спостерігали за процесом ферментації цукру дріжджами та помітили, що він стимулює зростання пухлин. «Клітини дріжджів та ракових пухлин мають спільні незвичні особливості ферментації цукру із отриманням енергії» - пишуть дослідники. Вважається, що зв’язок між агресивним пухлинним ростом та споживанням цукру опосередковується через «пухлинні» гени Ras протеїни.

Потенційно існує можливість того, що цукор, який ми споживаємо, може «розбудити» пухлинні клітини та спонукати їх до розмноження та зростання.

Керівник дослідження професор Йохан Тевелейн з Католічного університету Лейвена говорить: «інтенсивне захоплення цукру раковими клітинами ініціює порочне коло безперервної стимуляції розвитку та зростання ракових пухлин».

Таким чином, отримані дані мають бути враховані у рекомендаціях по харчуванню для здорових людей, при високому ризику злоякісних новоутворень та для хворих на рак.

 

 
comments powered by HyperComments
Читайте також

Десять суперпродуктов, которые стоит включить в свой здоровый рацион 2018-10-11 14:46

Редакція журналу "Амазонки"

Не существует одного или даже нескольких продуктов, которые одновременно могут обеспечить наши потребности в энергии и всех питательных веществах. Современные рекомендации по питанию, имеющие научное обоснование, предлагают придерживаться определенных моделей здорового питания, объединяющих адекватную калорийность пищи с включением всех полезных групп пищевых продуктов. Відкрити повністю

Пробиотики. Как сделать правильный выбор? (часть 3) 2018-09-18 12:44

Редакція журналу "Амазонки"

Пробиотики существуют уже много лет. В настоящее время их так много, что очень трудно определить, какие из них необходимы именно вам. Ученые и врачи говорят, что нужны дополнительные исследования, чтобы выяснить, какие пробиотики на самом деле полезны, а какие являются лишь пустой тратой средств. Відкрити повністю

Пробиотики. Кому необходимо использовать пробиотики? (Часть 2) 2018-09-12 17:53

Редакція журналу "Амазонки"

Учитывая, что существует множество видов пробиотиков, прежде, чем выбрать тот, который подходит именно вам, следует проконсультироваться с врачом. Відкрити повністю

Пробиотики. Что мы должны знать? (Часть 1) 2018-09-12 17:47

Редакція журналу "Амазонки"

Популярность пробиотических продуктов продолжает расти вместе со стремительным расширением знаний о взаимодействии микробиома желудочно-кишечного тракта со здоровьем в целом. Відкрити повністю

5 самых распространенных пищевых этикеток. Что они означают? 2018-09-06 12:38

Редакція журналу "Амазонки"

Отправляясь за покупками важно знать, на что обратить внимание в описании продукта, представленном на этикетке. Ведь очевидно, что состав приобретаемой продукции определяет качество нашего рациона. Відкрити повністю

Разгрузочные дни. Каков эффект? 2018-08-17 19:21

Редакція журналу "Амазонки"

Разгрузочные дни завоевали необыкновенную популярность благодаря своей простоте, а главное — непродолжительности. Согласитесь: куда заманчивее «посидеть» один день на яблоках/твороге/кефире/гречке/воде и избавиться от 1-2 кг, чем регулярно ограничивать себя и придерживаться здорового и сбалансированного питания. Відкрити повністю