Доведено вплив цукру на стимуляцію зростання пухлин. Дослідження
Доведено вплив цукру на стимуляцію зростання пухлин. Дослідження

У дослідженні бельгійських вчених продемонстровано зв’язок між споживанням цукру та агресивним пухлинним ростом

Група молекулярних біологів з Бельгії провели дев’ятирічне дослідження для з’ясування впливу споживання цукру на стимуляцію зростання пухлин. Результати спостережень нещодавно опубліковано у журналі Nature Communications.

У трактуванні результатів дослідники пояснюють відмінності енергетичного обміну непухлинних та пухлинних клітин. Перші, отримують енергію аеробним шляхом, який пов’язаний із споживанням кисню та вивільненням діоксиду вуглецю.

Пухлинні ж клітини можуть отримувати енергію шляхом прямої ферментації цукру. Енергетична продукція у цьому випадку менша ніж при типових біохімічних реакціях. Цей феномен носить назву ефект Варбурга.

Автори дослідження спостерігали за процесом ферментації цукру дріжджами та помітили, що він стимулює зростання пухлин. «Клітини дріжджів та ракових пухлин мають спільні незвичні особливості ферментації цукру із отриманням енергії» - пишуть дослідники. Вважається, що зв’язок між агресивним пухлинним ростом та споживанням цукру опосередковується через «пухлинні» гени Ras протеїни.

Потенційно існує можливість того, що цукор, який ми споживаємо, може «розбудити» пухлинні клітини та спонукати їх до розмноження та зростання.

Керівник дослідження професор Йохан Тевелейн з Католічного університету Лейвена говорить: «інтенсивне захоплення цукру раковими клітинами ініціює порочне коло безперервної стимуляції розвитку та зростання ракових пухлин».

Таким чином, отримані дані мають бути враховані у рекомендаціях по харчуванню для здорових людей, при високому ризику злоякісних новоутворень та для хворих на рак.

 

 
comments powered by HyperComments
Читайте також

Лучшие диеты 2018 года 2018-04-24 09:40

Редакція журналу "Амазонки"

Уже много лет авторитетный информационный ресурс U.S.News & World Report составляет рейтинг наиболее популярных диет. Основные критерии определения лучших способов питания - простота соблюдения, высокая питательная ценность, безопасность, высокая эффективность в профилактике диабета и сердечно-сосудистых заболеваний, а также эффективность для снижения веса. Відкрити повністю

Кофе и колоректальный рак: каков профилактический потенциал? 2018-04-20 09:04

Редакція журналу "Амазонки"

Вместе с водой и чаем кофе входит в тройку напитков, наиболее потребляемых людьми в разных странах мира. Відкрити повністю

Питание и депрессия 2018-03-27 07:14

Редакція журналу "Амазонки"

Здоровый образ жизни, включая питание, физическую активность, достаточный ночной сон, на фоне положительного психосоциального состояния — наиболее эффективный способ предупреждения многих заболеваний (сердечно-сосудистых, диабета, рака, а также умственных и психических расстройств, например, деменции и депрессии). Відкрити повністю

Ферментация и основные заболевания 2018-03-06 21:07

Редакція журналу "Амазонки"

Ферментация молочных продуктов может служить ключом к более успешным профилактике и лечению основных заболеваний Відкрити повністю

Доведено вплив цукру на стимуляцію зростання пухлин. Дослідження 2017-10-31 21:28

Редакція журналу "Амазонки"

У дослідженні бельгійських вчених продемонстровано зв’язок між споживанням цукру та агресивним пухлинним ростом Відкрити повністю

Перець чілі може допомогти зупинити рак молочної залози 2017-06-27 10:48

Редакція журналу "Амазонки"

Загалом існує кілька підтипів раку молочної залози, кожен з яких реагує на різні види лікування. Один з них, рак молочної залози з потрійним негативним фенотипом, є особливо агресивним і дуже важко піддається лікуванню. Проте, німецькі вчені виявили молекулу, яка може сповільнити розвиток даної патології. Відкрити повністю