Доведено вплив цукру на стимуляцію зростання пухлин. Дослідження
Доведено вплив цукру на стимуляцію зростання пухлин. Дослідження

У дослідженні бельгійських вчених продемонстровано зв’язок між споживанням цукру та агресивним пухлинним ростом

Група молекулярних біологів з Бельгії провели дев’ятирічне дослідження для з’ясування впливу споживання цукру на стимуляцію зростання пухлин. Результати спостережень нещодавно опубліковано у журналі Nature Communications.

У трактуванні результатів дослідники пояснюють відмінності енергетичного обміну непухлинних та пухлинних клітин. Перші, отримують енергію аеробним шляхом, який пов’язаний із споживанням кисню та вивільненням діоксиду вуглецю.

Пухлинні ж клітини можуть отримувати енергію шляхом прямої ферментації цукру. Енергетична продукція у цьому випадку менша ніж при типових біохімічних реакціях. Цей феномен носить назву ефект Варбурга.

Автори дослідження спостерігали за процесом ферментації цукру дріжджами та помітили, що він стимулює зростання пухлин. «Клітини дріжджів та ракових пухлин мають спільні незвичні особливості ферментації цукру із отриманням енергії» - пишуть дослідники. Вважається, що зв’язок між агресивним пухлинним ростом та споживанням цукру опосередковується через «пухлинні» гени Ras протеїни.

Потенційно існує можливість того, що цукор, який ми споживаємо, може «розбудити» пухлинні клітини та спонукати їх до розмноження та зростання.

Керівник дослідження професор Йохан Тевелейн з Католічного університету Лейвена говорить: «інтенсивне захоплення цукру раковими клітинами ініціює порочне коло безперервної стимуляції розвитку та зростання ракових пухлин».

Таким чином, отримані дані мають бути враховані у рекомендаціях по харчуванню для здорових людей, при високому ризику злоякісних новоутворень та для хворих на рак.

 

 
comments powered by HyperComments
Читайте також

Доведено вплив цукру на стимуляцію зростання пухлин. Дослідження 2017-10-31 21:28

Редакція журналу "Амазонки"

У дослідженні бельгійських вчених продемонстровано зв’язок між споживанням цукру та агресивним пухлинним ростом Відкрити повністю

Перець чілі може допомогти зупинити рак молочної залози 2017-06-27 10:48

Редакція журналу "Амазонки"

Загалом існує кілька підтипів раку молочної залози, кожен з яких реагує на різні види лікування. Один з них, рак молочної залози з потрійним негативним фенотипом, є особливо агресивним і дуже важко піддається лікуванню. Проте, німецькі вчені виявили молекулу, яка може сповільнити розвиток даної патології. Відкрити повністю

Індійський довгий перець може стати основою для нових протиракових ліків 2017-03-29 10:02

Редакція журналу "Амазонки"

Вченим з Південно-Західного медичного центру при Техаському Університеті вдалося наблизитися до розуміння хімічних процесів, завдяки яким індійський довгий перець успішно протидіє розвитку раку. Лікувальні властивості цієї рослини відомі людям вже близько тисячі років. Відкрити повністю

10 продуктів, що сповільнюють процеси старіння 2016-11-24 10:24

Редакція журналу "Амазонки"

Ці овочі допоможуть Вам залишатись молодим довше. Тож не гайте часу та додайте ці суперпродукти до свого раціону. Відкрити повністю

Омега-3 може знизити ризик раку молочної залози для жінок з ожирінням 2016-10-19 20:03

Редакція журналу "Амазонки"

Омега-3 жирні кислоти борються із запаленнями, що може пояснити, чому вони можуть знизити ризик розвитку раку молочної залози у жінок в постменопаузі, які страждають ожирінням. Відкрити повністю

Сік грейпфрута здатний підвищувати ефективність хіміотерапії 2016-09-30 11:53

Редакція журналу "Амазонки"

Університет Чикаго встановив: підвищити ефективність препаратів хіміотерапії та при цьому зменшити їх дозування можна, якщо регулярно пити сік грейпфрута. У цього соку є особливість - він підвищує концентрацію ліків. Відкрити повністю